Ügyfélszolgálat  
 

TELC Nyelvvizsga

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Kérdések a vizsga előtt:
Lehet-e a Métisz Nyelviskolában TELC nyelvvizsgát szerezni?
Mikor érdemes TELC-es nyelvvizsgát választanom?
Államilag elfogadott nyelvvizsgának számít-e a TELC?
Mennyi idő alatt juthatok el a nyelvvizsgáig?
Hány szint van a nyelvvizsgáig?
Milyen szinten kell minimum lennem, hogy esélyem legyen levizsgázni?
Van-e a Métisz Nyelviskolában nyelvvizsga-felkészítés?
Szervezünk-e próbavizsgát?
Lehet-e külön szóbeli vagy írásbeli részvizsgát tenni?
Készül-e hangfelvétel a szóbeli nyelvvizsgáról?
Kik lesznek a vizsgáztatók?
Hány éves kortól lehet jelentkezni a vizsgára?
Mennyibe kerül egy nyelvvizsga?
Hogyan lehet jelentkezni a nyelvvizsgára?
Online jelentkezés után, miért kell elküldenem a befizetési bizonylatot?
Van-e lehetőség a vizsgaidőpontot elhalasztani?
Milyen feltételekkel kaphatom vissza a befizetett vizsgadíjat?
Vannak-e specális lehetőségek fogyatékosok részére?

Kérdések a vizsgáról:
Hol lesz helyileg a nyelvvizsga?
Hány órakor kezdődik a nyelvvizsga?
Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?
Elkísérhetnek-e a szüleim vagy ismerőseim a vizsgára?
Mit kell vinni a nyelvvizsgára?
Lehet-e mobiltelefont vinni a nyelvvizsgára?
Miért javasolt ceruzával írni?
Lehet-e szótárat használni a nyelvvizsgán?
A vizsga alatt ki lehet-e menni a mosdóba?
Milyen elemei vannak az írásbeli vizsgának?
Mit kell tudni a szóbeli vizsgáról ?
Vihetek-e egy saját ismerősömet páromnak a szóbeli vizsgára?
Van-e étkezési lehetőség a vizsga helyszínén?
Mikor lehet elhagyni a vizsga helyszínét?

Kérdések a vizsga után:
Hány %-tól sikeres a vizsga?
Mikorra tudom meg sikeres lett-e a nyelvvizsgám?
Mit tegyek, ha nem tudom megtekinteni az eredményemet?
Hogyan kaphatok igazolást a sikeres vizsgáról?
Mikor és hogyan kapom kézhez a vizsgabizonyítványomat?
Mit kell tennem, ha a bizonyítványban szereplő adataim hibásak?
Mit tegyek sikertelen vizsga esetén?
Ismételhetek-e meg részvizsgát?
Ha sikertelen a vizsgám, kérhetem-e annak felülvizsgálatát?
Van-e lehetőség a vizsgaeredmény birtokában megnézni a vizsgaanyagomat?
Kérhetem-e a vizsgaeredményem felülvizsgálatát?


A fenti kérdések válaszai:


Lehet-e a Métisz Nyelviskolában TELC nyelvvizsgát szerezni?
Igen. 2006. évben nyelviskolánk államilag akkreditált nyelvvizsgahely lett. Azóta minden évben több száz nyelvtanuló szerzett nálunk állami nyelvvizsgabizonyítványt. Évente 7 alkalommal szervezünk (itt a XVI. kerületben is) Telc vizsgát.

Vissza a lap tetejére!Mikor érdemes TELC-es nyelvvizsgát választanom?
A TELC nemzetközi nyelvvizsga bizonyítvány Magyarországon elismert egynyelvű nyelvvizsgának számít, így felvételihez, diplomához, nyelvi pótlékhoz, munkavállaláshoz ugyanúgy megfelel, mint a többi hazai akkreditált nyelvvizsgák. Más nemzetközi nyelvvizsgákhoz hasonlóan itt is a praktikus és a kreatív tudást helyezik előtérbe a passzív lexikális tudással szemben. A vizsgakérdések is szorosan a mindennapi életszituációkhoz kötődnek, biztosítva ezzel az elsajátított tudás hasznosságát és felhasználhatóságát. A hallgatóbarát nyelvvizsgarendszer (nem véletlenül) a legkedveltebb a fiatalok körében.

Vissza a lap tetejére!Államilag elfogadott nyelvvizsgának számít-e a TELC?
Igen. Az európai nyelvvizsga bizonyítvány Magyarországon az AK-VI/1/2000. és az AK-V/22/2003. számú akkreditációs határozata szerint, felvételihez, diplomához, nyelvi pótlékhoz, munkavállaláshoz államilag elismert német és angol egynyelvű nyelvvizsga bizonyítvány. Ezen felül a TELC nemzetközi tanúsítványa külföldön is felhasználható munkavállaláshoz, valamint egyes oktatási intézményben továbbtanuláshoz is.

Vissza a lap tetejéreMennyi idő alatt juthatok el a nyelvvizsgáig?
Hogy ki mennyi idő alatt jut el bizonyos szintre, az nagyon sok tényezőtől függ. Ezek elsősorban objektívek, azaz pl. 4-500 tanóra kell minimálisan, a kezdő szintről eljutni a B2-es (középfokú nyelvvizsga) szintre. Persze ezen kívül egy sor szubjektív tényező is befolyásolhatja az említett óraszámot, mint pl. a tanuló motiváltsága, szorgalma, szakképzett nyelvtanár, megfelelő tanfolyam, csoportlétszám stb. Tehát ha átlagos kondíciókat veszünk figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy heti 4 órás folyamatos nyelvtanulással minimálisan is 3-4 évre van szükség. Persze ennél nagyobb heti óraszámmal, pl. 3x4 esetleg 5x4 órás intenzív nyelvtanfolyam esetén, akár 1 évre rövidülhet ugyanez az összóraszám.

Vissza a lap tetejére!Hány szint van a nyelvvizsgáig?
Erről a következő oldalon található egy részletes táblázat: szintek, modulok

Vissza a lap tetejére!Milyen szinten kell minimum lennem, hogy esélyem legyen levizsgázni?
Például egy középfokú nyelvvizsga sikeres teljesítéséhez az lenne az optimális, ha az adott tankönyvcsalád Upper-Intermediate B2 szintű tankönyvét teljes egészében elsajátítaná a leendő vizsgázó. Természetesen a nyelvvizsga ennél alacsonyabb, pl. Intermediate szint átvétele után is megpróbálható, de ekkor már senki nem garantálhatja a nyelvvizsga eredményességét. Persze a célirányos nyelvvizsgafelkészítés - ahol a leendő vizsgázó megismerkedik a vizsga menetével, típusfeladataival stb. - nagyban hozzájárulhat az eredményes vizsgához.

Alapfok esetén tapasztalatunk szerint elegendő az adott tankönyvcsalád Pre-Intermediate szintjének megfelelő ismerete.

Vissza a lap tetejére!Van-e a Métisz Nyelviskolában nyelvvizsga-felkészítés?
Igen. Minden BME és TELC nyelvvizsgaidőszak előtt nyelviskolánkban intenzív nyelvvizsgafelkészítő tanfolyamot szervezünk. Ezen felül normál ütemű (heti 4 tanórás) nyelvvizsgafelkészítő tanfolyamokat is szoktunk szervezni.
További részletek a nyelvvizsgafelkészítés oldalunkon található.

Vissza a lap tetejére!Szervezünk-e próbavizsgát?
Igen. A próbavizsgáink 2 naposak. Az 50 órás vizsgafelkészítő tanfolyamok 4. és 5. alkalma a próbavizsga is egyben - így aki ezt a tanfolyamot választja, annak ezt külön nem kell kifizetnie. Akik 30 órás tanfolyamra jelentkeznek vagy nem kívánnak részt venni egyéb felkészítő tanfolyamon, azoknak is lehetőségük van ezen a 2 napon résztvenniük, de ennek akkor külön díja van. Aki próbavizsgán kíván résztvenni, annak az éles vizsga előtt kb. 6 héttel vagy az 50 órás felkészítő tanfolyam indulása előtt 1 héttel jeleznie kell az ügyfélszolgálatunkon.

Vissza a lap tetejére!Lehet-e külön szóbeli vagy írásbeli vizsgát tenni?
Igen. 2012.évtől egységesen minden akkreditált szintnél (angol és német B1, B2, C1,), a sikeres félvizsgát tett vizsgázóknak automatikusan ki lesz állítva a sikeres vizsgarésznek megfelelő sikeres szóbeli ill. írásbeli bizonyítvány. (Ez 2012.év előtt sajnos csak az alap/B1 és a közép/B2 vizsgaszinteknél volt lehetséges.) Mostantól a csak félvizsgára jelentkezőknek kedvezményesebb vizsgadíjat számolunk fel.

Vissza a lap tetejére!Készül-e hangfelvétel a szóbeli nyelvvizsgáról?
Igen, amennyiben a vizsgázó beleegyezik a hangfelvétel készítésébe, úgy kéttagú szóbeli bizottság előtt tesz vizsgát.
Ha a vizsgázó nem egyezik bele, akkor háromtagú bizottság előtt teszi le a szóbeli vizsgát Budapesten, a Nyelvvizsgaközpontban. Ebben az esetben a vizsgázónak jelentkezése során ezt külön kell jeleznie.
A hangfelvétel készítésébe történő beleegyezés a későbbiekben nem módosítható.

Vissza a lap tetejére!Kik lesznek a vizsgáztatók?
A vizsga írásbeli felügyeletét és egyéb közreműködőit részben a Métisz Nyelviskola, részben pedig a TELC Nyelvvizsgaközpont által felkért akkreditált vizsgáztatók látják el. A szóbeli vizsgáztatókat (2 fős vizsgabizottság) az adott vizsgára a TELC akkreditált vizsgáztatói névjegyzékéből a vizsgaközpont jelöli ki. A tanárok és vizsgáztatók rendszeres, magas színvonalú -a nemzetközi és hazai vizsgaközpont által szervezett- továbbképzéseken vesznek rész.

Megjegyzés: 2010.évtől a Métisz Nyelviskola is szervez nyelvtanárok részére nyelvvizsgáztatói 30 órás alapképzést, melynek elvégzése után lehetőség nyílik a résztvevőknek a későbbiekben akkreditált nyelvvizsgákon résztvenni, mint vizsgáztató. Erről bővebben a tanárképzés aloldalon tájékozódhatnak a kollégák.

Vissza a lap tetejére!Hány éves kortól lehet jelentkezni a vizsgára?
Jelentkezhet mindenki, aki a jelentkezés évében betölti legalább a 14. életévét.

Vissza a lap tetejére!Mennyibe kerül egy nyelvvizsga?
A nyelvvizsgák díját szintenként és a részvizsgák figyelembevételével egységesen határozza meg a nyelvvizsgaközpont. Erről a következő oldalon talál egy táblázatot: »>

Vissza a lap tetejére!Hogyan lehet jelentkezni a nyelvvizsgára?
A vizsgaközpont által megadott egységes vizsgaidőpontokra a Métisz Nyelviskolában a feltűntetett határidő lejárta előtt lehet jelentkezni. A jelentkezési határidőn túl - pótdíj befizetése mellett és korlátozott mértékben- pótjelentkezést is el tudunk fogadni. Jelentkezhet mindenki, aki a jelentkezés évében betölti legalább a 14. életévét. Személyes jelentkezésnél a jelentkezési lap kitöltését követően a vizsgadíjat a tőlünk kapott sárga csekken kell a postán feladni, ezt követően pedig a befizetést igazoló szelvény másolatát személyesen vagy elektronikus úton ügyfélszolgálatunk részére eljuttatni. Ennek hiányában a jelentkezés nem lesz aktív. Online jelentkezés után a vizsgadíjat el kell utalni, majd a befizetési bizonylatról készített másolatot kérjük elküldeni ügyfélszolgálatunk elérhetőségeinek egyikére. A jelentkezési lapot és a befizetést igazoló bizonylatot, érvényes személyi igazovánnyal és egy másik személyazonosságot igazoló arcképes igazolvánnyal (útlevél, vezetői engedély, diákigazolvány stb...) együtt a vizsgára magával kell hoznia a vizsgázónak.

Vissza a lap tetejére!Online jelentkezés után, miért kell elküldenem a befizetési bizonylatot?
A számlatulajdonos a TELC Nyelvvizsgaközpont (TIT), a vizsgahelyeknek ehhez nincs hozzáférésük, ezért az érvényes jelentkezés feltétele a jelentkezési lap benyújtása, és a befizetési bizonylat csatolása. Ebben az esetben tudjuk párosítani a jelentkezést, és a befizetést. Ennek hiányában jelentkezése érvénytelen.

Vissza a lap tetejére!Van-e lehetőség a vizsgaidőpontot elhalasztani?
Igen. A vizsga időpontját megelőző 10. munkanapig lehet kérni a vizsga elhalasztását. Ezt a Métisz Nyelviskola ügyfélszolgálatán 5.000 Ft eljárási díj befizetésével lehet személyesen írásban kérvényezni. Az online jelentkezők esetén a halasztás módja úgy történik, hogy a jelentkezéssel megeggyező email címről küldik ezt a kérvényt, amibe beleírják, hogy melyik időpontról-melyik időpontra szeretnék kérni a halasztást valamint faxon vagy elektronikusan elküldik a halasztás különdíjának átutalásának igazolását. A halasztást nem kell indokolni.

Vissza a lap tetejére!Milyen feltételekkel kaphatom vissza a befizetett vizsgadíjat?
A vizsga időpontját megelőző 10. munkanapig lehetséges a korábbi vizsgajelentkezéstől minden indok nélkül elállni és a befizetett vizsgadíjat visszaigényelni. A korábban befizetett vizsgadíj kifizetésénél azonban 10.000 Ft eljárási díj kerül levonásra. A vizsgajelentkezés visszamondását a vizsgajelentkezés helyén, azaz a Métisz Nyelviskola ügyfélszolgálatán lehet kezdeményezni. Amennyiben a visszamondás oka a korábbi Telc vizsga sikeressége, úgy visszamondási díjat nem számolunk fel, de a visszamondás határidejét ekkor is be kell tartani.

A visszamondási határidő lejárta után is lehetséges kérvényezni a vizsgadíj visszaigénylését, amennyiben a vizsgától való távolmaradást bizonyíthatóan és előre nem látható, fontos esemény idézi elő. Ehhez mindenképpen írásbeli kérvényt kell írni a vizsgahely vezetőjének, amit indokolni kell és csatolni azt az igazolást, ami minden kétséget kizárólag igazolja az indoklásban szerepelt távolbamaradás indokát.

Vissza a lap tetejére!Vannak-e specális lehetőségek fogyatékosok részére?
Igen. A TELC nyelvvizsgák fejlesztésekor az alábbi egészségügyi esetekre (pl. dislexia, disgráfia, nagyothallás, gyengénlátás) is kidolgozta az alternatív vizsgalehetőséget.
A vizsgázónak a vizsgára jelentkezéskor  (jelentkezési határidőig) be kell csatolnia 30 napnál nem régebbi szakorvosi igazolását, amit a vizsgaközpont elbírál és annak eredményéről a jelentkezőt írásban értesíti a 29/2002. (V.17.) OM rendelet szerint.

Vissza a lap tetejére!Hol lesz helyileg a nyelvvizsga?
A TELC nyelvvizsgákat általában a szomszédos Kölcsey Ferenc Ált. Iskolában szoktuk lebonyolítani, melynek címe: Bp. XVI.ker. Hősök tere 1. Minden más (pl. vizsgajelentkezés, vizsgadíj befizetése, információadás, vizsgafelkészítés, próbavizsga, bizonyítványátadás stb.) a Métisz Nyelviskola saját épületében folyik.  A vizsgahely azonban fenntartja magának a konkrét vizsgahely megváltoztatását bizonyos esetekben - így a mindig feltüntetjük a vizsga pontos helyét valamint címét.

Vissza a lap tetejéreHány órakor kezdődik a nyelvvizsga?
A nyelvvizsga hivatalos kezdése reggel 9.00 óra, de a vizsga helyszínére legkésőbb 8.30 órakor kell érkezni, mert általában 1/2 órát vesz igénybe a beléptetés, ellenőrzés, ültetés, stb... A vizsga megkezdése után az épületet bezárjuk és már senki nem (elkésett vizsgázó sem) zavarhatja a vizsgát. Délelőtt az írásbeli vizsgák zajlanak, tehát az írásbeli részvizsgázókra is ez a 8.30-as kezdési időpont az irányadó.

A csak alapfokú/B1 vagy a középfokú/B2 szóbeli vizsgára jelentkezőknek, délelőtt 11.00 órára kell érkezniük - ugyanis a magnós feladaton is részt kell venniük, ami 11.30 órakor kezdődik hivatalosan.

A csak felsőfokú/C1 szóbeli vizsgára érkezőknek 11.30 órára kell jönniük.

Vissza a lap tetejére!Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?
A vizsga egésznapos. A vizsga helyszínén reggel 8.30 órakor kell megjelenni.
Délelőtt az írásbeli, délután a szóbeli feladatokat teljesítik a vizsgázók. Az írásbeli után azonnal (kb.11.30 órakor) kezdődik a hallás utáni szövegértés, ezen már azoknak is részt kell vennie, akik csak a szóbeli vizsgárészre jelentkeztek. A magnós vizsgarész után a DE-i vizsgák befejeződnek, mindenki elhagyhatja a vizsga épületét.

DU kezdődnek a szóbeli vizsgák, melyekre mindenkinek a saját egyéni időpontjában kell visszajönnie. Az első vizsgázóknak is legalább 1/2 óra szünetet biztosítunk az írásbeli vizsga után. A szóbeli vizsga megkezdésétől, amely magábanfoglalja a felkészülést is, a vizsga helyszínét már csak a teljes vizsga befejezése után hagyhatják el a vizsgázók, ennek időpontja függ a vizsgázók létszámától. Az egyéni szóbeli időpontokat a vizsgát megelőző héten automatikusan megkapja minden vizsgázó a jelentkezéskor megadott email címre. Ezt az időpontot ill. információt természetesen a vizsga napján, DE is megerősítjük.

A vizsga épületében étkezési lehetőséget nem biztosíthatunk a vizsgaszabályzat miatt - ezért mindenki hozzon magával egész napra élelmet és üdítőt.

Vissza a lap tetejére!Elkísérhetnek-e a szüleim vagy ismerőseim a vizsgára?
A vizsga helyszínére (a vizsgázói lista alapján) csak a vizsgázók léphetnek be, így legfeljebb a bejárati ajtóig kísérhetik el a szülők ill. ismerősök a vizsgázót.

Vissza a lap tetejére!Mit kell vinni a nyelvvizsgára?
A vizsga napján a vizsgázónak magával kell hoznia az érvényes személyi igazolványát és egy másik személyazonosságot igazoló arcképes igazolványt (útlevél, jogosítvány, diákigazolvány stb.) A vizsgán grafitceruzát, töltőceruzát (rotlingot nem ajánljuk) és radírt illetve kék vagy fekete színű örökíró tollat lehet használni! A vizsgán a magyar akkreditációnak megfelelően (a nemzetközi szabályzattól eltérően) szótár használata nem engedélyezett!

Vissza a lap tetejére!Lehet-e mobiltelefont vinni a nyelvvizsgára?
Igen. A jelenlegi vizsgaszabályzat már engedékenyebb a mobiltelefonok esetében is, így a vizsga teljes idejére nem kell leadni. Azonban az írásbeli vizsga időtartamára ki kell kapcsolni és ki kell tenni a pad szélére, hogy azokat a felügyelő ellenőrizhesse! A szóbeli időtartamára szintén érvényes, hogy csak kikapcsolt állapotban lehetnek a mobilok! Amennyiben a vizsga alatt a mobiltelefon aktív állapotban marad, akkor az a vizsgázó felfüggesztéséhez vezethet. A kizárásról helyben jegyzőkönyv készül.

Vissza a lap tetejére!Miért javasolt ceruzával írni?
Ha tollal ír, a válaszlapon áthúzással, csillagozással, egyéb módon végrehajtott javítások nem vehetők figyelembe. A legcélszerűbb, hogy válaszait ceruzával írja be, majd lesz arra lehetőség, hogy tollal átsatírozza.
Amennyiben már tollal írt be valamit a válaszlapra, azt nem tudja javítani!
A levélfeladatot a vizsgázó választása szerint írhatja tollal vagy ceruzával is, de itt tollal áthúzni természetesen nem kell a ceruzával írt szöveget.
Ebben az esetben, ha tollal ír úgy tud javítani, hogy a javítást zárójelbe teszi és egyszer áthúzza. Ilyenkor nem fogják figyelembe venni az értékelés során az áthúzott részt.

Egyébként a rotring toll használatát nem ajánljuk, mert a javítás során használt szkenner azt hibásan érzékelheti és a javítás is nehezebb!

Vissza a lap tetejére!Lehet-e szótárat használni a nyelvvizsgán?
Nem. A vizsgán a magyar akkreditációnak megfelelően (a nemzetközi szabályzattól eltérően) szótár használata nem engedélyezett!

Vissza a lap tetejére!A vizsga alatt ki lehet-e menni a mosdóba?
Igen. A folyosófelügyelő irányításával egyszerre 1 ember használhat 1 mosdót.

Vissza a lap tetejére!Milyen elemei vannak az írásbeli vizsgának?
A TELC vizsga beszédcentrikus és a hétköznapi kommunikációra épít. A feladatok a köznapi társalgásban előforduló általános témákból kerülnek kiválasztásra (pl. munka, tanulás, utazás, szabadidő, hobbi, család) A vizsgarészekről bővebben a vizsgarészek oldalon olvasható. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hallás utáni szövegértés, azaz a magnós vizsgarész az eredményszámítás szerint a szóbeli vizsgarészhez tartozik !!!

Vissza a lap tetejére!Mit kell tudni a szóbeli vizsgáról?
A csoportos beszélgetés (általában) 2 vizsgázó között zajlik. A beszélgetés egy megadott témával kapcsolatosan párbeszéd jellegű valamint az egyéni vélemények kifejtésére és a vita kibontakozására is alkalmas. A vizsga beszédcentrikus és a hétköznapi kommunikációra épít. A feladatok a köznapi társalgásban előforduló általános témákból kerülnek kiválasztásra (pl. munka, tanulás, utazás, szabadidő, hobbi, család) A vizsgarészekről bővebben a vizsgarészek oldalon olvasható. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hallás utáni szövegértés, azaz a magnós vizsgarész az eredményszámítás szerint a szóbeli vizsgarészhez tartozik !!!

Vissza a lap tetejére!Vihetek-e egy saját ismerősömet páromnak a szóbeli vizsgára?
Nem. A mindenkori terembeosztás valamint a vizsgázók összepárosítása a TELC vizsgaszabályzat iránymutatásának megfelelően névsor szerint és automatikusan történik.

Vissza a lap tetejére!Van-e étkezési lehetőség a vizsga helyszínén?
Sajnos nincs. A vizsgaszabályzat szerint a vizsgaépületben csak a vizsgával közvetlen kapcsolatban álló személyek tartozkodhatnak - így többek között büfét sem lehet üzemeltetni. Ezért nagyon fontos, hogy ételt és italt minden vizsgázó hozzon magával!

Vissza a lap tetejére!Mikor lehet elhagyni a vizsga helyszínét?
A vizsga helyszínét az írásbeli után, azaz 12.00 órakor el lehet hagyni, de a megadott időpontra vissza kell jönni a szóbeli vizsga kezdéséhez. A vizsgázó a szóbeli befejezése után végleg elhagyhatja a vizsga helyszínét. Általában 17.00 órára tervezzük a szóbeli vizsga végét, de a jelentkezők pontos számától és a vizsga speciális volta miatt kérjük ezt soha ne vegyék konkrét ígéretnek. Megértésüket köszönjük.

Vissza a lap tetejére!Hány %-tól sikeres a vizsga?
A  TELC Nyelvvizsgarendszer újfajta komplex értékelési rendszert vezetett be 2017. februári vizsgaidőszaktól. Ennek lényege, hogy amennyiben a vizsgázó az írásbeli és szóbeli részvizsgán is eléri a készségenként szükséges 40%-ot, akkor a gyengébben sikerült részvizsgát kompenzálni lehet a jobban sikerült másik résszel, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítmény átlaga eléri a 60%-ot. A változás csak a 2017.február és az azutáni, magyarországon akkreditált komplex vizsgákat és vizsgaeseményeket érinti!
» Bővebb információ
Sikeres a komplex vizsga, ha a vizsgázó az írásbeli és a szóbeli vizsgarészen összesen eléri a 60 %-ot (198 pont) és legalább a 40%-os eredményt az egyes készségeknél (olvasás, levélírás, hallás utáni értés, beszédkészség) is. A tesztes vizsgarész eredményét nem veszik figyelembe egyik készségnél sem. Így kapja meg a vizsgázó a végleges pontot (maximum 330 pont), illetve százalékos eredményét. A vizsgázó ilyenkor sikeres nemzetközi és államilag elismert komplex bizonyítványt kap.
Amennyiben a vizsgázó komplex vizsgára jelentkezett, de csak a szóbeli vagy az írásbeli vizsgarészen éri el a legalább 60 %-os teljesítményt, nemzetközi és magyar részbizonyítványt is kap (írásbeli vagy szóbeli).

Vissza a lap tetejére!Mikorra tudom meg, sikeres lett-e a nyelvvizsgám?
A vizsgaeredményeket a Vizsgaközpont a honlapon (www.telc.hu) legfeljebb 30 nappal a nyelvvizsga után hozza nyilvánosságra. A vizsgázók a vizsgaeredményüket a publikus ügyfélportálra történő bejelentkezés után tudják megtekinteni, a korábban e-mailben kiküldött felhasználó névvel és jelszóval belépve. A vizsgázók csak saját eredményüket tekinthetik meg. A megjelenő vizsgaeredmények tájékoztató jellegűek, jogszabályban vagy egyéb jogi normában rögzített kedvezmények igénybe vételére önmagukban nem jogosítanak.
 

Vissza a lap tetejére!Mit tegyek, ha nem tudom megtekinteni az eredményemet?
Ha a vizsgázó nem tud belépni az online rendszerbe, e miatt nem tudja megtekinteni az eredményét, akkor csak személyesen kérheti ki ezen információkat. Ehhez be kell fáradni ügyfélszolgálatunkra és személyi igazolvány bemutatását követően adhatjuk ki a vizsgaeredményt. Amennyiben a vizsga nem nálunk történt, akkor értelemszerűen az ahhoz tartozó vizsgahelyen kell e miatt megjelenni.

Vissza a lap tetejére!Hogyan kaphatok igazolást a sikeres vizsgáról?
A bizonyítványok kézhezvételéig (külön kérésre) lehetőség van hivatalos igazolást kérni a sikeres vizsgaeredményről. Ezt a Métisz Nyelviskola adja ki, aminek a különdíja: 2.000 Ft.

Vissza a lap tetejére!Mikor és hogyan kapom kézhez a vizsgabizonyítványomat?
A vizsgaidőpont után 60 nappal mindkét vizsgabizonyítvány (nemzetközi és államilag akkreditált) kiállításra kerül, amit a Métisz Nyelviskola, mint vizsgahely kap meg. Ezután a két bizonyítvány személyesen vehető át a Métisz Nyelviskola ügyfélszolgálatán. Postai kézbesítést is kérhet a vizsgázó, de ehhez 800 Ft postai díjat kell előre átutalni ill. befizetni.

Amennyiben a kiállított dokumentumokat a vizsgázó 1 éven belül nem veszi át személyes vagy postai úton, úgy a keményfedeles bizonyítvány visszaküldésre kerül a vizsgaközpontba, ahol megsemmisítik azt. Ezt követően a nyelvvizsga-bizonyítvány jogosítottjának kérelmére a Hivatal a nyelvvizsga anyakönyve alapján hatósági igazolványt állít ki.

A fenti körülmények miatt egyéni sürgősségi lehetőségre nincs mód, legfeljebb a bizonyítványok kiállításáig hivatalos igazolást adunk ki a sikeres vizsgaeredményről.

Vissza a lap tetejére!Mit kell tennem, ha a bizonyítványban szereplő adataim hibásak?
Amennyiben a vizsgára történő Jelentkezési Lap egyértelműen olvasható vizsgázó adatai és az időközben kiállításra került vizsgabizonyítvány személyes adatai között nem egyeznek - úgy a bizonyítványok újra díjmentesen kiállításra kerülnek. Minden más esetben a változást igazoló dokumentum (pl. személyi igazolvány) alapján kérvényezni lehet új bizonyítvány kiadását. A kérvény díjköteles. A kérvény beadásával együtt a régi bizonyítvány bevonásra kerül. Ezt a kérvényt a Métisz Nyelviskola, mint vizsgahely ügyfélszolgálatán kell kezdeményezni.

Vissza a lap tetejére!Mit tegyek sikertelen vizsga esetén?
Amennyiben sem az írásbeli ill. sem a szóbeli vizsgarész nem érte el az elégséges szintet, úgy meg kell ismételni tetszőleges vizsgaidőpontban a komplex nyelvvizsgát. Amennyiben az egyik vizsgarész (szóbeli vagy írásbei) sikeres, akkor lehetőség van csak félvizsgát ismételni, valamint kedvezményesebb vizsgadíjat számolunk fel ezen jelentkezőknek.

Vissza a lap tetejére!Ismételhetek-e meg részvizsgát?
A vizsga részfeladatai nem ismételhetőek. Csak az előző kérdésben leírt módon lehet ismételni.

Vissza a lap tetejéreHa sikertelen a vizsgám, kérhetem-e annak felülvizsgálatát?
Nem, amennyiben a fellebbezés az értékelés újraértelmezésére irányul. A vizsgaeredmény ellen kizárólag törvénysértés vagy a vizsgaszabályzat megszegése esetén lehet felülvizsgálattal élni.

Vissza a lap tetejére!Van-e lehetőség a vizsgaeredmény birtokában megnézni a vizsgaanyagomat?
Igen. A vizsgázó minden írásban teljesített nyelvvizsga-feladatát, a feladatok megadásával és az értékelési útmutatóval egyetemben, valamint szóbeli teljesítményének értékelését megtekintheti, és saját megoldásairól legalább 30 perc időtartamban kézzel másolatot készíthet. A megtekintésre a Vizsgaközpont hivatalos helyiségében (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.), Budapesten kerül sor, arról jegyzőkönyv készül. A vizsgadolgozat megtekintésén csak a vizsgázó vehet rész. A megtekintés során csak a Vizsgaközpont által biztosított papírra és a helyben kapott írószerrel lehet jegyzetet készíteni. Képrögzítő eszköz használata tilos. A nyelvvizsga-feladatok szerzői jogvédelem alatt állnak, eltulajdonításuk, jogtalan felhasználásuk tilos. A megtekintést írásban kell kérvényezni a TELC-Vizsgaközponttól. Mindig csak a legutolsó vizsgaidőszak vizsgadolgozatai tekinthetők meg. A megtekintés nem azonos a felülvizsgálattal.

A megtekintési esemény időpontja és a szükséges határidők valamint a megtekintés eljárási nyomtatványai és esetleges díjtételei a www.telc.hu honlapon találhatók.

Vissza a lap tetejére!Kérhetem-e a vizsgaeredményem felülvizsgálatát?
Igen. Az eredményközlés után meghatározott határidőig, a vizsgázó kérvényezheti a vizsga eredményének felülvizsgálatát. A felülvizsgálat kérése díjköteles. A felülvizsgálati igényt a magyarországi TELC Vizsgaközpontnak (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.) kell benyújtania írásban, bizonyíthatóan határidőn belül, tehát csak személyesen, postán vagy faxon. A felülvizsgálati űrlap a www.telc.hu honlapon a letölthető űrlapok között található. A felülvizsgálat a 137/2008 (V.16.) Korm. rendelet szabályozza.

Vissza a lap tetejére!
/p>

Ajánljuk magunkat


Nyelvvizsgáznod kell?
Tanulj nyelviskolánkban és vizsgázz nálunk! Tudj meg többet államilag akkreditált nyelvvizsgáinkról! tovább »
Nyelvet szeretnél tanulni?
Nálunk 4-6 fős csoportban, kiváló nyelvtanárral, elérhető árakon tanulhatsz. Válassz magadnak megfelelő nyelvtanfolyamot! tovább »
Egyedi megoldást keresel?
Ha nem tudsz ill. akarsz másokhoz igazodni, akkor nézz szét milyen alternatív oktatást ajánlunk! tovább »
 
   
     
  Métisz Nyelviskola - állami nyelvvizsgahely, angol, német, olasz, spanyol nyelvtanfolyamok
Métisz Nyelvi Központ - engedélyezett felnőttképző intézmény (E-000752/2014)
1161 Budapest, Hősök tere 6. (Zugló, Rákospalota és az Örs Vezér tér közelében)